Zen i TAO by zen w Krakowie

Ogromna ilość ludzi zaczyna doceniać dobre jedzenie. Staramy się oglądać się za doskonałymi restauracjami oraz kosztować smaków, które przychodzą do nas z różnych stron świata. I dlatego coraz większym powodzeniem cieszy się bardzo dobra restauracja oferująca sushi. Przekąski tego rodzaju bywają doceniane przez bardzo dużą grupę ludzi , dlatego też restauracje serwujące je pojawiają się w wielu regionach. Zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy , a także gdzie jemy, także coraz częściej staramy się chodzić do takich restauracji. Dzisiaj coraz częściej smaki i zapachy z różnych krajów dostępne są dla wszystkich. W restauracji tego rodzaju mamy szansę spróbować doskonałych przekąsek, które cieszą nie tylko oczy, ale i podniebienie.Restauracja japońska Kraków Prawie wszyscy ludzie delektują się jedzeniem , a także starają się w jak największym stopniu kosztować smaków świata. Spożywanie posiłków nie jest teraz koniecznością, lecz musi sprawiać przyjemność i dlatego też powinniśmy poznawać różne smaki, aby wybrać ten, który będzie nam sprawiał przyjemność. Sushi to dzisiaj jedno z częściej wybieranych dań, które znajduje amatorów w bardzo wielu miejscach na świecie. Sushi niewłaściwie definiowane jako potrawa z nieugotowanej ryby [pochodzi z rejonów Azji południowo – wschodniej. Początkowo sushi stanowiło metodę poddawania konserwacji ryb. W dzisiejszych czasach sushi możemy podzielić na dwie kategorie – dania dostosowanego do upodobań europejskich, oraz wersji bardziej egzotycznej. Co jest różnicą? Szczególnie selekcja części potrawy. Sushi przygotowywane jest z ryżu, odmiennych owoców morza, warzyw, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. W zależności od upodobań jedzących, ryba może być poddana obróbce cieplnej bądź pozbawiona obróbki. Ryż każdorazowo jest jednak ugotowany, a uprzednio zakwaszony przy pomocy octu ryżowego. Możemy wyróżnić kilka rodzajów sushi, z uwagi na procedurę przygotowania oraz wykorzystane produkty żywnościowe. Do najpopularniejszych typów dania zaliczają się : nigiri oraz maki. Nigiri to połączenie ryżu, z którego tworzy się owalne pałeczki oraz kawałka ryby. Proces tworzenia maki polega na położeniu ryby oraz ryżu na fragmencie algi oraz zwinięcie całości. Konieczne jest przy tym skorzystanie z przystosowanej do tego maty bambusowej. Jeśli jesteśmy przy temacie konsumowania sushi – ważne jest tylko, by wkładać do ust kawałki całe. Dlatego trzeba uważać, by danie podawać podzieloną na małe porcje.