Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic łatwiejszego aniżeli zrobienie sobie dorodnego deseru, jaki będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, jednak także nadzwyczajnie wpłynie na nasz organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, wiadomo, że najswobodniej robić je latem i wiosną, kiedy dojście do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Kolosalną popularnością radują się zdrowe desery mrożone, które będą akcesoryjnym orzeźwieniem w upalne dni.
Naturalne desery minimelts
Przepysznym, słodkim i dobrym też dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z dobrą porcją dobrej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z dodatkową porcją malin albo jakimś interesującym sosem owocowym. To świetna alternatywa dla autentycznych łasuchów, wypada jedynie pamiętać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz świeżym pomysłem, a przy tym prawdziwą rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego typu owoców bądź z mieszanki. Pobocznym pozytywem jest także to, że na sorbet nie należy długo czekać, nie musi być na wskroś zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie przyzwoiciej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego bądź lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni muszą zadowolić się zmrożonymi owocami, jakie są świetną przekąską w trakcie upalnych dni. Rewelacyjnie smakują mrożone maliny czy borówki, które niesłychanie łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić również z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu